Sabtu, 11 April 2020

Doğu Java eyaletinin batı kesiminde bulunan bir bölge olan Ponorogo. Doğu Java Eyaleti'nin başkenti Surabaya'nın tam 220 km güneybatısında. Ponorogo, küresel kültürü Reog Ponorogo sahibi. Sadece kültür değil, Ponorogo'nun özel mutfağı da ünlü, yani Ponorogo tavuk satay.

Haji Tukri'nin tavuk satay restoranı (Alinda)

Haji Tukri'nin Ponorogo tavuk satayının tadına bakmadıysa Ponorogo ziyareti tamamlanmamış. Doğu Java Eyaleti'nin başkenti Surabaya'dan Ponorogo'ya otobüsle gidiyoruz. Surabaya-Ponorogo hızlı otobüsünün fiyatı yaklaşık 50.000 rupiah (yaklaşık 22 Türk Lirası). Ekonomi otobüsünü kullanırsanız, Surabaya-Ponorogo sadece 26.000 rupiah (11 Lira) harcamanız gerekir, ancak elbette daha uzun sürer. Seloaji Ponorogo terminaline gelen ziyaretçiler, şehir merkezine ulaşmak için hala bir motosiklet taksisine binmeli. Gezi sırasında ziyaretçiler, 'Reog City'ye Hoş Geldiniz' ve Ponorogo bölgesinin takma adı olan 'Kota Reog Ethnic Art of Java' yazan iki kapı ile karşılanacak. Güzel şehir düzeni ve güzel atmosfer, Reog şehrine gelen her ziyaretçinin gözünü bozabilir.

Şehir merkezine geldikten sonra, ziyaretçiler Haji Tukri'nin tavuk satay restoranının bulunduğu Gang Sate'ye dönebilirler. Konumu Jl. Lawu 1/43 K, Kampung Sate Nologaten, Ponorogo üzerinde. Özel araç getiren ziyaretçiler araçlarını bu restoran bahçesinde park edebilirler. Park alanı oldukça büyük ve park ücreti yok.


Gelen ziyaretçiler hemen kasiyere yemek siparişi verebilirler. Haji Tukri'nin tavuk satayının bir kısmı doğranmış pirinç keki ve satay baharatlarıyla tamamlanmış 10 şiş içerir. Ziyaretçiler ayrıca sadece et veya karışık et parçalarını seçebilirler. Karışık satay sadece tavuk eti ve derisini değil aynı zamanda karaciğer, taşlık ve tavuk bağırsağı gibi sakatatları da içerir. Ancak, bir kısmı yeterince büyükse, ziyaretçiler sadece birkaç şiş sipariş edebilir. Haji Tukri'nin tavuk satayının eşsizliği, karelere kesilmemiş, ancak filetolar gibi düz bir şekilde uzayan tavuk etinde yatıyor ve büyüklüğü de oldukça büyük ama yine de yumuşak. Haji Tukri tavuk satay baharatları, soğan ve soya sosu karışımı olmadan genel olarak daha kalın ve daha tatlı olan tavuk satayından farklı. Pirinç keki ile tavuk satayının bir porsiyon sadece 34.000 rupiah (14,5 Lira).

Çalışan biri olan Yusuf Bachtiar, Haji Tukri tavuk satayının 1970'lerden beri var olduğunu söyledi.
Tavuk Satay (Alinda)
"Geçmişte, satış hala devam eden 'pikul' kullanıyordu. 1995 civarında bu yere taşındı, o zamanda da sadece bölgenin arkası, şu an kadar geniş değil." dedi. Ayrıca, Hacı Tukri tavuk satay tatil sezonu geldiğinde, özellikle bayram tatili sırasında kalabalık olduğunu söyledi. Lezzetli Ponorogo tavuk satayını tatmak isteyen ziyaretçiler, Haji Tukri tavuk satay restoranının dış avlusuna sıraya girmek zorunda. Lezzetiyle ünlü olan Haji Tukri'nin tavuk satayı, sanatçı çevrelerinden eski başkan Susilo Bambang Yudhoyono'ya kadar halka açık figürlerle bile ziyaret edildi. Aynı şekilde cumhurbaşkanı Joko Widodo da ziyaret edildi. Bahchtiar, "Tadı farklı, boyutu da farklı. Büyük et parçaları, baharatı da özel." dedi. "Satayımız da soğutulmadan yaklaşık iki gün dayanıklı." söyle devam etti.

Haji Tukri tavuk satayının sadık müşterilerinden biri olan Reni Apriani, şehir dışından gelen arkadaşlarını sık sık bu yerde yemek yemeye davet ettiğini söyledi. "Çünkü Haji Tukri'nin satay, bu satay sokağındaki en ünlü ve en eski. Onun satayı lezzetli, baharatı sırılsıklam. Dayanıklı. Baharat ayrılırsa da uzun sürer." dedi.

Haji Tukri tavuk satay restoranı her gün 05.00 - 20.00 saatleri arasında hizmet verir. Jakarta, Surabaya ve Malang gibi şehir dışından bile sipariş veriyor. Haji Tukri Tavuk Satay, diğer iki şehirde Madiun ve Solo'da şubeler açtı.

Jurnal Alin . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates